»Več kot dam, več imam!«

Prostovoljstvo na ŠgAMS živi vse od njene ustanovitve naprej, njeni prostovoljci (dijaki in zaposleni) smo aktivni na številnih področjih prostovoljskega dela znotraj zavoda Antona Martina Slomška, sodelujemo pa tudi z organizacijami na občinskem in državnem nivoju.

Prostovoljci na ŠgAMS:

 • se tedensko družimo s starostniki v domovih starostnikov in z otroki v vrtcu (z njimi se smejemo in zabavamo ob vzajemnem pripovedovanju in poslušanju zgodb, nasvetov, igranju družabnih iger),
 • organiziramo razredne prostovoljske akcije kot so zbiranje igrač, knjig, zamaškov, sladkarij, oblačil, ki jih podarimo humanitarnim organizacijam,
 • organiziramo športna in družabna srečanja z VDC polž ter OŠ Gustava Šiliha,
 • sodelujemo na Medgeneracijskem festivalu z aktivnostmi na temo prostovoljstva,
 • izdelujemo različne izdelke za donacije, namenjene štipendijskemu skladu,
 • skrbimo za okolje (organiziramo čistilne akcije in se udeležujemo občinskih in slovenskih akcij, tudi »Očistimo Slovenijo«,
 • se udeležujemo aktualnih dogodkov na temo prostovoljstva v MB in Sloveniji, kot je Dan za spremembe ali Festival prostovoljstva (na katerem izvajamo igre, ki ponazarjajo prostovoljske vrednote),
 • učimo starostnike računalništva v projektu Simbioza,
 • nudimo prostovoljsko pomoč številnim društvom in organizacijam,
 • organiziramo okrogle mize na temo prostovoljstva,
 • spoznavamo različne prostovoljske organizacije in izkušnje njihovih prostovoljcev,
 • obeležujemo mednarodni dan prostovoljstva (5. decembra),
 • izvajamo božičnico v MB zaporih,
 • predstavljamo svoje delo v šolskem glasilu in v medijih.

V preteklosti smo sodelovali tudi v projektu EPK in na festivalu Lent, kjer smo v Art campu izvajali delavnico zgibanja origamija za otroke.

Mentorici prostovoljstva na ŠgAMS:
Andreja Šverc, prof. in Karmen Hebar, prof.

Soncek

Nekaj dijakov Škofijske gimnazije je obiskalo Varstveno-delovni center Sonček. Spoznali so varovance in se jim pridružili pri delu v različnih delavnicah. Dve od udeleženk sta po celodnevnem obisku zapisali:

Moje osebno mnenje je, da se ljudje niti približno ne zavedamo, kako smo lahko srečni, da smo popolnoma zdravi. Osebe, ki sem jih spoznala v Sončku, so ne glede na svojo bolezen zelo pozitivne, nasmejane, polne radosti, veselja, ki ga tako rade delijo z drugimi. Na življenje gledajo popolnoma drugače. Spoznala sem, kako malo je potrebno, da lahko nekomu z nekaj besedami in nasmehom na obrazu polepšaš dan.

Urška

V Sončku so se me je najbolj dotaknili dobra volja, optimizem in delavnost varovancev, ter vzpodbuda in prijaznost zaposlenih.

Manca

prostovoljstvo

V petek smo izvedli prostovoljsko akcijo medgeneracijskega druženja. Obiskalo nas je nekaj mlajših starostnikov iz Maribora in okolice. Družili smo se ob izvajanju socialnih iger ter reševanju nalog iz razvedrilne matematike in logike. Vsi smo neizmerno uživali, kljub temu, da smo morali precej napenjati možgane ob reševanju umskih izzivov. Gostje so bili navdušeni in zelo motivirani za reševanje nalog. Všeč jim je bilo sodelovanje z dijaki, všeč so jim bili prostori in vzdušje na šoli. Prav tako so bili navdušeni dijaki, ki so goste opisali kot zelo zavzete, vedre, nasmejane, polne življenjskih izkušenj in s smislom za humor.

Vsi skupaj se veselimo ponovnega druženja.

Karmen Hebar in Andreja Šverc, mentorici prostovoljstva na ŠgAMS

Fotografija1195

V Zavodu za prestajanje kazni zapora Maribor, smo prostovoljci Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška izvedli akcijo ob dnevu za spremembe. V akciji je sodelovalo 13 obsojencev, 8 dijakinj prostovoljk z mentorico ter trije zaposleni v MB zaporih. Udeleženci akcije smo imeli priložnost za druženje in medosebno komunikacijo ob izvajanju možganskega treninga. Namen akcije je bil tudi spodbujanje spoštljive in strpne komunikacije ter sprejemajoče drže.

Nad akcijo smo bili navdušeni. Poleg podajanja in pridobivanja znanja ter izkušenj smo imeli priložnost pridobivanja vpogleda v življenje (tako obsojencev kot osebja) v zaporih ter priložnost za zmanjševanje morebitnih predsodkov.
Akcijo vidimo kot koristno, tako za izvajalce kot uporabnike, zato si želimo njene ponovitve v prihodnosti.

 Karmen Hebar, prof.

VDC polz 2016 3

V Varstveno delovnem centru Polž smo se prostovoljke seznanile z varovanci, si ogledale prostore, spoznale dnevni utrip centra in na koncu pomagale pri delu v najrazličnejših delavnicah. Srečanje je minilo v prijetnem druženju in v želji, da se še večkrat srečamo.

Andreja Šverc, prof.