ESP – European Studies Programme – sodelovanje šol v okviru ideje o aktivnem državljanstvu in prenašanje teh vsebin v učne programe.

European Studies Programme je projekt, ki ga financira irsko ministrstvo za izobraževanje in Evropska komisija, ki želi mladim ponuditi možnost pridobivanja znanj in veščin z različnih področij, z namenom evropskega povezovanja in spodbujanja aktivnega državljanstva ter graditve socialnih kompetenc. V šolskem letu 2012/2013 se je v projekt vključila tudi naša gimnazija. Razvrščeni smo bili v skupino S16, v kateri so še Assumption Secondary School iz Dublina (Irska), Kungsgårdsgymnasiet iz Norrkopinga (Švedska), Sacred Heart School iz Loutha (Irska), St Malachy's High School iz Castelwellana (Severna Irska) in Šesta Beogradska jezikovna šola iz Beograda (Srbija). Delo temelji na medsebojnem sodelovanju in pripravi skupnih predstavitev, širjenju idej, videokonferencah, lahko tudi izmenjavah.

Sodelujemo v skupini S16 (Senior program za srednješolce) skupaj s šolami iz Srbije, Irske, Severne Irske in Švedske. Vsako leto skupina izbere dve svoji tematiki, ki jih temeljito obravnava. Mi v letošnjem šolskem letu govorimo o aktivni vlogi mladih in narodni zavesti (do januarja), nato se bomo posvetili nacionalnim filmom in filmski kulturi v sodelujočih državah. Januarja 2014 nas bodo obiskali dijaki in profesorji iz Srbije, aprila jim bomo obisk vrnili. Načrtovanje dela v prihodnjem letu imamo mentorji od 20. do 24. 3. 2014 v Belfastu.

vodja projektov: Bernardka Radej, prof.