Mesec november se je po izkušnjah mnogih odvrtel tako hitro, da nismo uspeli sproti beležiti vseh zanimivih dogodkov, zato vas seznanjamo le z nekaterimi.

Po jesenskih počitnicah in novembrskih praznikih spomina na svetnike in naše rajne smo najprej v četrtek, 9. novembra, v okviru predmeta Aktivno državljanstvo za dijake 3. letnikov izpeljali srečanje z gosti združenja Vrednote slovenske osamosvojitve (VSO). Obiskali so nas podpredsednica združenja ga. Mojca Škrinjar, publicist in profesor g. dr. Matevž Tomšič ter novinar g. Igor Pirkovič. Osrednja tema pogovorov je bila svoboda govora in javnega izražanja ter vrednote slovenske osamosvojitve.  

V petek, 10. novembra, je dramska skupina uprizorila komedijo Matura na odru Kulturnega doma Hoče. Sledili sta še dve ponovitvi: 24. novembra v Lenartu ter 25. novembra v Slovenski Bistrici. Z gostovanji bodo nadaljevali tudi po novem letu. 

14. novembra je bil izveden interni del mature za maturante umetnostne zgodovine. Dijaki so sošolcem predstavili baziliko na Ptujski gori, baročni dvorec v Dornavi in gotski krilni Laibov oltar v cerkvi sv. Jurija na Ptuju.

17. novembra so imeli dijaki 1. letnikov interdisciplinarni pouk v Mariborski stolnici. Spoznali so umetnostno zgodovino stolnice. Dijak 4. letnika Matic Krevh pa je sošolcem predstavil bogat zgodovinski pregled orgelske literature in z igranjem prikazal različne tehnične pristope. 

V ponedeljek, 20. novembra, smo na šoli organizirali astronomsko opazovanje. Zaradi oblačnosti smo lahko videli le Luno in Jupiter z nekaterimi njegovimi lunami, smo pa zato toliko bolj uživali na pogovorih na sprehodu, dveh predavanjih o astronomiji in ob filmu, ter seveda spanju v učilnicah. Na astronomskem opazovanju so se nam pridružili tudi dijaki Gimnazije Celje – Center s profesorjem fizike dr. Mihaelom Gojkoškom. Končni sklep druženja je bil, da bomo astronomske večere še ponovili.

V torek, 29. novembra, smo izvedli Slomškovanje – osrednji dogodek obeležitve spomina in dediščine zavetnika naše gimnazije in zavoda, škofa Antona Martina Slomška. Rdeča nit letošnjega praznovanja je bila Slomškova misel: »Vsi narodi smo veje enega drevesa.« Dan smo začeli s kulturnim programom, nadaljevali z delom v raznolikih delavnicah, ki so jih pripravili profesorji gimnazije, z okroglo mizo nekdanjega diplomata g. Valentina Inzka in zaključili s športnimi igrami, kjer je zmagal 4. a razred.

Znani so tudi rezultati državnega tekmovanja iz logike: na šolskem tekmovanju iz logike je sodelovalo 26 dijakov, 10 jih je dobilo bronasto priznanje, 4 pa so se uvrstili na državno tekmovanje. Na slednjem so trije dijaki dosegli srebrno priznanje: Klara Tikvič, 1. b, Alja Ostrc, 3. ac in Jure Ferlež, 4. c. Čestitamo!