Pred vami je ponovno kratek pregled nekaterih zanimivih jesenskih dogodkov v oktobru, ki so se odvijali na gimnaziji.

3. oktobra sta športni ekipi ŠgAMS sodelovali na športnem srečanju mariborskih gimnazij v Lukni. Fantje so v footsalu premagali Prvo, II., III. in Ekonomsko gimnazijo. Tekmovalcem iskreno čestitamo!

Ob svetovnem dnevu učiteljev, 5. oktobra, so dijaki 1. letnika pripravili likovno razstavo monogramov, dijaki 2. b pa fotografsko razredno razstavo na temo utrip ŠkofijskeDijaki 1. b so z vizitko in zahvalo posebej razveselili vse učitelje v zbornici!

Med 3. in 5. oktobrom smo izvedli Zdravstveno vzgojo za dijake 2. letnikov z različnimi gosti: študentko farmacije, študenti medicine in mag. zdravstvene vzgoje – nekateri med njimi so naši nekdanji dijaki. 

Gledališka skupina gimnazije in Dijaškega doma A. M. Slomška je 6. oktobra za dijake 1. letnikov izvedla gledališko igro z naslovom Matura. Gledališka skupina nadaljuje z gostovanji na različnih koncih Štajerske in Prekmurja.

9. oktobra smo za dva razreda devetošolcev OŠ Angela Besednjaka iz Maribora izvedli naravoslovni dan in jim obenem predstavili del življenja in dela na naši gimnaziji

10. oktobra je bil izveden interni del mature za zgodovino. Dijaki so v vlogi vodnikov po knežjem mestu Celju pospremili ostale sošolce ter profesorico zgodovine in se ob tem izvrstno izkazali. Sočasno je potekala  ekskurzija maturantov umetnostne zgodovine v Celju. Dijaki so spoznali in se srečali s kustosinjo in raziskovalko edinstvene in skrivnostne poslikave Celjskega stropa v Pokrajinskem muzeju Celje. Kapelo Žalostne Matere Božje v celjski stolnici so občudovali in primerjali s kapelo Sainte Chapelle v Parizu.

12. oktobra je bila izvedena postavitev pregledne razstave Pogled nazaj nekdanjih dijakov ŠgAMS, med 14. in 16. oktobrom pa je velika skupina dijakov vseh letnikov preživela zanimiv jesenski športni tabor na Rogli.

16. in 17. oktobra je potekala ekskurzija maturantov biologije in študija okolja v naravni rezervat Škocjanski zatok, Morsko biološko postajo Piran in krajinski park Strunjan. Dijaki so spoznavali različna življenjska okolja in ptice zavarovanih območjih obalnih mokrišč ter načine upravljanja zavarovanih območij Slovenije. Na delavnici so poglabljali poznavanje onesnažil in tokov v morju ter se s čolnom odpeljali do mesta vzorčenja vode ob školjčišču v Piranskem zalivu. 

18. oktobra je potekala skupna razredna ura 2. letnikov o spletnem nasilju, ki jo prepričljivo izvedel revirni policist g. Janez Hancman s Policijske uprave Maribor.

 V petek, 20. oktobra, smo imeli predavanje in pogovor z zdravnikom in profesorjem dr. Matjažem Zwittrom o evtanaziji za dijake od 1. do 4. letnika. Gost je predvsem predstavil medicinske razloge proti evtanaziji in stališča medicine podkrepil s konkretnimi primeri iz avtorjeve zdravniške prakse na onkološkem oddelku ljubljanskega Kliničnega centra. Pogovor z gostom sta vodila Mirjam Podlesek in Jona Emanuel Luketič. Dogodek je bil organiziran v sodelovanju s Slovensko matico iz Ljubljane.  

Tik pred počitnicami, 26. 10., so imeli dijaki 1. letnikov ekskurzijo v Slovenj Gradec v sklopu OIV-kulturno umetniških vsebin. Ogledali so si stalno zbirko slovenskega slikarja Jožeta Tisnikarja in slikali z jajčno tempero, ki so si jo sami pripravili. Krajši postanek so imeli tudi v cerkvici Pod Legnom.