Rim

Tudi nas, škofijce 3. letnikov, Rim s svojimi večnimi lepotami privablja vsako leto. Štiridnevna ekskurzija v Rim in Assisi se šteje v ure obveznih izbirnih vsebin.

V Rimu se vsak lahko naužije zakladov umetnosti in vere, poglobi svoje znanje zgodovine, umetnosti, latinščine, geografije..., hkrati pa spozna sproščeno italijansko "la dolce vita", poskusi odličen italijanski "gelato" ter pašto. Zato vsaka generacija obišče tisto, kar v Rimu navduši vsakogar: Vatikan, Vatikanske muzeje, Angelski grad, katakombe, Lateransko baziliko, Forum Romanum, Kolosej, Kapitol, Panteon, Piazzo Navona, Fontano di Trevi, Španske stopnice in še kaj. Če boste preko svojega hrbta v Fontano di Trevi vrgli novec, se boste v večno mesto še zagotovo vrnili. In ne pozabite piti iz številnih fontan na skoraj vsakem trgu, kajti njihova voda je pitna - potabile!

Kaj dijake v Rimu najbolj navduši? Razgled s kupole Sv. Petra ter Kolosej.

Kako je že rekel Beda Častitljivi, menih iz 9. stoletja?

Dokler bo stal Kolosej, bo stal svet, ko pa bo padel Kolosej, bo padel tudi svet.

 

5a

Sreda, tretji dan naše ekskurzije, se je začela s sladkim zajtrkom, nad katerim nismo bili vsi navdušeni, so pa na srečo postregli tudi s šunko, sirom in paradižnikom. Kmalu zatem smo se zapeljali do Domicilinih katakomb, kjer smo se sprehodili po prehodih, polnih izropanih grobnic. Po kratkem postanku smo se odpravili do Kapitola in si ogledali kip slavne volkulje z dvojčkoma. Ker smo bili vezani na rezervacijo za flavijanski amfiteater (Kolosej), smo se še lahko okrepčali v eni od 'ristorante'. Sledil je seveda rentgen in fotoshoot po Koloseju.
To pa seveda ni bilo vse, kajti sprehodili smo se tudi od Konstantinovega do Titovega slavoloka zmage ter se povzpeli na grič Palistol. Zadnji postanek je bila cerkev Sv. Petra v verigah, kjer smo si ogledali rogatega Mojzesa in je marsikateri  od nas pomolil za zdravje svojih znancev.
Prekmalu je napočil zadnji dan naše ekskurzije. Po odhodu iz hotela smo se odpravili na metro, s katerim smo se zapeljali do postaje S. Giovani, kjer smo se sprehodili po baziliki, v kateri so bile prvotno postavljene Petrove stopnice. Tiste, po katerih hodiš po kolenih. Naši naslednji postaji sta bili cerkev Marije Snežne in krstilnica. Po kosilu smo se z metrojem vrnili do avtobusa ter se zadovoljni, če ne že zdravi, odpravili proti domu.

Ana Steinbacher, 3. b

1

Dijaki 3. letnika smo si že po dobrem tednu pouka spet zaslužili zelo poučen "dopust" in se v nedeljo ponoči odpravili proti večnemu mestu. Prvi dan smo si ogledali rojstni kraj svetega Frančiška Assiškega. Iz deževnega Assisija smo se z avtobusom odpeljali proti hotelu, kjer smo utrujeni od poti zelo hitro zaspali. Drugi dan naše ekskurzije se je začel v papeški državi, kjer smo si ogledali trg ter baziliko Sv. Petra. Po stopnicah smo se povzpeli na vrh kupole bazilike sv. Petra in občudovali pogled na večmilijonski Rim. Pokukali smo tudi v Panteon, pot pa nadaljevali proti baročni fontani Trevi, kjer smo preko levega ramena vrgli novčič, v upanju, da se nam skrita želja uresniči. 

Zdaj nadaljujemo z raziskovanjem italijanske prestolnice...

Lina Kopše

Rim

V torek, 20. 9. 2016, smo se dijaki tretjega letnika v zgodnjih jutranjih urah ob spremstvu naših razrednikov, spremljevalcev in vodnikov, odpravili na ekskurzijo v večno mesto Rim. Po umirjeni nočni vožnji smo prvi dan preživeli v glavnem mestu dežele Umbrije, Perugii, kjer smo si ogledali znano čokoladnico Perugino ter glavne znamenitosti tega lepega srednjeveškega mesta. Naslednje dni nam je ekskurzijo lepšal veličastni Rim, ki nas je prevzel v vsej svoji lepoti, arhitekturnem bogastvu in ohranjenosti, ki sega v zgodnja obdobja Rimljanov. Eden od osrednjih delov ekskurzije je bil tudi obisk najmanjše državice na svetu, kjer nas je v vsej svoji lepoti in velikosti, saj je največja in najlepša na svetu, čakala bazilika svetega Petra v Vatikanu.
Seveda pa najlepši spomini ostanejo od trenutkov druženja s sošolci, smeha, petja in selfijev, katerih v prostem času, ki smo ga imeli na voljo kar precej, ni in ni zmanjkalo. Ni pa zmanjkalo niti trgovinic po ulicah in središčih, katere so vabljivo poskrbele, da so naše denarnice postale lažje in naši kovčki malce težji. In kot bi rekel »Rim«, je teden minil in vsi skupaj smo se v lepem sončnem zahodu odpravili na nočno vožnjo proti domu.

Lota Smodiš

rim 2015

V predpočitniškem tednu smo dijaki tretjega letnika obiskali Italijo. Na začetku našega popotovanja smo si ogledali domači kraj Romea in Julije - Verono, sledila je čokoladnica Perugina na obrobju Perugie. Nekaj ur kasneje smo končno prispeli v Rim. Naše tridnevno raziskovanje tega starega antičnega mesta je vključevalo tudi obisk Vatikana, Koloseja, ostankov rimskega glavnega trga, večjih prelepih bazilik ter katakomb. Po poti nazaj smo se ustavili še v Firencah. Vseh pet čudovitih dni se je vsakemu od nas vtisnilo na posebno mesto, kjer bodo ostali še zelo dolgo.

Rahela Repina