Kanada ima 2 milijona jezer, kar je več kot ves svet skupaj.Aniela in Terrie na ŠgAMS 26 9 2018 11

Zimske temperature -45 stopinj za Kanado niso nič nenavadnega.

Šolska ekskurzija: dijaki in profesorji preživijo teden dni v divjini: v šotorih, v kanujih, brez telefonov, odrezani od civilizacije...

To je le nekaj zanimivosti, ki smo se jih naučili na srečanju z našima gostjama iz Kanade. Ga. Aniela d’Avernas in ga. Terrie Wilks, obe profesorici z dolgoletnimi izkušnjami, sta sprejeli povabilo g. ravnatelja in nas obiskali prav na Evropski dan jezikov. Tako smo na šoli slišali veliko angleščine in nemščine, nekaj francoščine ter seveda slovenščine.

Z nami sta preživeli ves dopoldan. V kratkem, a izredno zanimivem druženju, smo si najprej ogledali nekaj video posnetkov, ob katerih so nas najbolj navdušile naravne lepote Kanade. Zatem so dijaki, razdeljeni v dve skupini, Kanado spoznavali tudi v pogovoru z gostjama. Tako je ga. Aniela z dijaki sproščeno kramljala v nemščini, ga. Terrie pa je v angleščini izpeljala kviz o Kanadi. Zmagovalcem kviza, dijakom 3. letnika, iskrene čestitke!

Če ste zamudili naša srečanja, si lahko ogledati filmček o drugi največji deželi na svetu Tourists Discover Canada (le-ta je nastal leta 2017 v čast 150-letnice Kanade). Če boste imeli priložnost, pa Kanado obiščite sami. Ne bo vam žal.

Bojana Panevski, prof.

Aniela in Terrie na ŠgAMS 26 9 2018 9   DSC 0798

Klemen JaklicZ gimnazijci 4. letnika smo v okviru predmeta Vera in kultura gostili posebnega gosta – ustavnega sodnika ddr. Klemna Jakliča. Ob klepetu, ki ga je vodil profesor Jure Levart in je trajal približno uro in pol, nas je zanimivi gost s svojo svežino in nakazanim kančkom uporniškega duha popeljal skozi zgodovino odločitev za svojo poklicno pot, ki ga je od mladostnih sanj doma in na Pravni fakulteti v Ljubljani vodila vse do Harvarda in Oxforda, na koncu pa nazaj v Slovenijo.

Poleg opogumljajočih besed, ki nam jih je namenil glede sledenja poklicnim željam, nas je spodbudil tudi h kritični, neodvisni in pokončni državljanski drži. V zadnjem delu pogovora smo mu zastavili tudi dve težji pravni dilemi, ob katerih se je razvil zanimiv pogovor o odnosu med »moralnim« in »pravnim«. Ustavni sodnik ddr. Klemen Jaklič je zaključil s podatki raziskav, da sta zadovoljstvo državljanov z življenjem v neki državi in sama uspešnost družbe tesno povezana z zaupanjem ljudi v stabilen, predvidljiv in učinkovit pravni sistem države. K oblikovanju tega smo poklicane tudi prihodnje generacije s svojim širšim družbenim delovanjem, najprej pa s poštenim in zavzetim delom v svojih poklicnih okoljih. Ob vseh predstavljenih izzivih je čas z gostom kar prehitro minil.

dr. Samo Repolusk, ravnatelj