KREATIVNE DELAVNICE

 

V prostorih Hiše vseh generacij v občini Zgornja Kungota, smo z večjo skupino otrok, starih od 3 do 5 let, iz lesenih palčk za sladoled izdelali knjižna kazala, ki poleg funkcionalnosti prinašajo tudi nekaj navihanosti in jih navdušijo za nadaljnje branje knjig. Knjižno kazalo je lahko prav tako lepo darilo za najbližje.

12

NTC DELAVNICE ZA NADARJENE OTROKE

Delavnice so zasnovali avtorji programa "NTC sistem učenja". Avtor je dr. Ranko Rajović, član komiteja za nadarjene pri svetovni organizaciji MENSA in sodelavec UNICEF-ovega programa za zgodnje izobraževanje. Soavtor programa je Uroš Petrović, nagrajenec Zlate značke Kulturno-prosvetne skupnosti Srbije za prispevek h kulturi. Delavnice je izvajala Anja Čufer NTC strokovna sodelavka.

Cilj delavnic:

 • Zviševanje nivoja intelektualnih zmožnosti učencev, ki se udeležijo programa.
 • Preprečevanje motenj pozornosti in koncentracije v šolskem obdobju.
 • Razvoj koordinacije gibanja in motorike.
 • Razvoj hitrosti razmišljanja, povezovanja in sklepanja (funkcionalno znanje).
 • Pravočasno opažanje nadarjenih učencev in podpiranje razvoja njihovih sposobnosti.

13

POD ZVEZDAMI – KONCERT UČENCEV IN UČITELJEV GLASBENE ŠOLE A. M. SLOMŠKA

Glasbena šola A. M. Slomška vsako leto ob zaključku šolskega leta pripravi koncert pihalnega in godalnega orkestra, komornih skupin, solistov, učiteljev in gostov Glasbene in baletne šole, ki je namenjen širši publiki.
Naslov Pod zvezdami ni izbran naključno, saj se koncert vsako leto odvija na prostem, na Slomškovem trgu v Mariboru.
Koncert je izjemno dobro obiskan, letos se ga je udeležilo okoli 300 obiskovalcev.

14

SPOZNAVNI DNEVI

Spoznavni dnevi so namenjeni bodočim gimnazijcem. Potekali so v dveh terminih. Vodili so jih starejši dijaki (animatorji), ki so opravili šolo za animatorje.

Dan se je pričel z vstajanjem in skupnim zajtrkom. Sledilo je delo po skupinah v obliki pogovorov, socialnih iger, dela v dvojicah … Po kosilu in počitku so se udeleženci družili na krajših pohodih, športih in družabnih igrah. Naslednji dan so se aktivnosti ponovile, spremenjena je bila le tema oz. vsebina delavnic.

15

ŠOLA ZA ANIMATORJE

Šola za animatorje poteka vsako leto v Veržeju in traja 3 dni.

Dijaki so pod strokovnim vodstvom pridobivali znanja in veščine za bodoče voditelje, ki s pomočjo ali samostojno izvajajo mladinske tabore, srečanja in ostala druženja z mladimi.

16

BRAIN GYM

Seminar Brain Gym, ki ga je vodila Jasna Trapečar Pavšič, z večletnimi izkušnjami na področju specialno-pedagoške obravnave otrok s splošnimi, učnimi in razvojnimi težavami ter na področju svetovanja staršem in učiteljem, je bil izveden s ciljem pridobiti znanje in izkušnje na področju celostnega učenja.

Program temelji na predpostavki, da je telesno ali motorično učenje temelj vsega učenja, saj je človekovo gibanje močno povezano s čustvenimi in miselnimi dogajanji v možganih. Je hkrati vedenje in praksa, ki človeka usmerja v raziskovanje strukture lastnega učenja in možnosti lastnega razvoja.

17

PREDAVANJE MARKO JUHANT

Predavatelj Marko Juhant, po stroki specialni pedagog, je strokovnjak za motnje vedenja in osebnosti. Bil je dolgoletni ravnatelj Mladinskega doma Malči Beličeve v Ljubljani. Svoje bogate izkušnje in spoznanja iz dolgoletnega dela z otroki, v obliki predavanj s konkretnimi primeri iz vsakodnevnega življenja, prenaša na učitelje, vzgojitelje, starše in otroke. Je konkreten in praktičen, odkrito, jasno in razumljivo pove, kaj se mu zdi prav in kaj narobe, pri čemer nima strahospoštovanja do izobraževalnih institucij, a ga te kljub temu vztrajno in pogosto vabijo kot predavatelja.

Tokratna vsebina predavanja je bila namenjena »temeljem vzgoje« in sicer:

 • kako v družini izberemo temelje vzgoje,
 • kako se to odraža v današnjem življenju,
 • kako vplivajo sodobne stiske staršev na vzgojo,
 • zakaj toliko staršev naleti na težave ob vzgoji otrok,
 • in seveda, kaj storiti, kako naj ravnamo, da se bo, kar je slabo izboljšalo, dobro pa zakoreninilo.

18

KREATIVNE DELAVNICE

 V Lovrencu smo izdelovali papirnate novoletne jelke (origami), v Rušah smo prav tako ustvarjali s papirjem, naredili pa smo tudi adventne venčke za okrasitev dnevnega centra.

19

KREATIVNA DELAVNICA ZAMS

Na kreativni delavnici so dijaki in učitelji izdelovali motivacijske ploščice iz lesa.

Najprej smo z laserskim tiskalnikom natisnili želene motive, ki smo jih nato s pomočjo medija oz. transferja prenesli na leseno ploščico in odtisnili motiv. S tehniko močenja papirja smo nato ponavljali postopek vse do popolne razgraditve papirja, da je ostal samo odtisnjen motiv.

S ploščicami smo dekorirali prostore Škofijske gimnazije.

20

DELAVNICA "POVABILO NA ČAJ"

Delavnico sta vodili Snežana Prebil in Nežka Strlič.

Najbolj pogost način uporabe zdravilnih zelišč je v obliki čaja. Na delavnici smo izvedeli:

 • Kako čaj pravilno pripraviti, da bo njegov učinek najboljši?
 • Katera zelišča, v kakšnem razmerju in koliko jih zmešati, da bo čaj najbolj učinkovit?
 • Koliko zelišč je najbolje dati v eno čajno mešanico?
 • In še veliko drugih zanimivosti o čaju!

Delavnica se je zaključila z druženjem ob pitju čaja in s sladkim presenečenjem. Vsak udeleženec pa je domov odnesel tudi majhno vrečko na delavnici pripravljenega čaja proti prehladu.

21