German (DE)

Duhovna srečanja

Kalender
SGAMS dogodki
Datum
08.10.2020 2:45 pm - 20.11.2020 5:30 pm

Beschreibung

8.-9. 10. - DS 1. c in 4.a
22.-23. 10. - DS 1. a

12.-13. 11. - DS 4. b
19.-20. 11. - DS 4. c

  

Kratek opis duhovnega vikenda za gimnazijce 

 

1. letnik    

Duhovno srečanje je čas - dan in pol, ki ga dijaki preživijo izven šole (letos bo kraj duhovnega srečanja Škofijski dom Vrbje pri Žalcu) in je v prvi vrsti namenjen graditvi razredne skupnosti in medsebojnih odnosov. Ob rdeči niti, pri kateri mladi v prvem letniku odkrivajo in spoznavajo apostola Petra, je dano precej možnosti za razmišljanje o lastni osebnosti in enkratnosti, dijaki tako spoznavajo sebe in sošolce ter utrjujejo prijateljske vezi. Pridružijo se jim tudi animatorji, dijaki iz višjih letnikov, ki pomagajo pri izpeljavi skupinskega dela, pri skupinskih dinamikah in komunikacijskih igrah ter nenazadnje pri podelitvi in izmenjavi lastnih izkušenj. Duhovno srečanje zaključimo z razredno sveto mašo, v katero dijaki vključijo svoja spoznanja in doživetja s skupnega druženja.  

                                                                           Fani Pečar, prof. VIK

 

2.    in 3. letnik   

Duhovna srečanja so stalnica naše gimnazije. To so trenutki, ko se razred zapusti šolsko okolje za nekaj bolj sproščujočega. Odlična priložnost za povezovanje razreda, smeh, duhovnost ...    

                                                Robi Sekavčnik, duhovnik, učitelj VIK

 

    4. letnik   

Ob vedno večji atomizaciji družbe in rastočemu individualizmu, ob negotovosti zaradi izgubljanja moralnih horizontov in strahu glede nejasne prihodnosti (tudi zaradi COVID-a 19), se vedno več mladih zateka v svoj lastni svet (in virtualni svet), išče svoj pravi obraz (izraz), svojo osebno identiteto.    

Tako je duhovni vikend najprej namenjen odkrivanju lastne identitete in graditvi pozitivne samopodobe, v naslednjem koraku pa tudi odkrivanju pomena pripadnosti skupnosti, pomena timskega dela, solidarnosti in sodelovanja ter odgovornosti za skupno dobro. Skozi skupinsko dinamiko (vizije, cilji, smisel življenja, komunikacija),  bodo dijaki spoznavali sami sebe (tudi skozi oči drugega), svoje talente in iskali usmeritev svoje življenjske poti. »Učili« se bodo zastavljati in dosegati cilje ob upoštevanju svojih življenjskih potencialov in sprejemati odgovornost za svoje življenjske  odločitve. Srečali se bodo tudi z gostom/gostjo in razpravljali o sodobnih aktualnih temah, obiskali mesto Celje in se seznanili s kulturno in cerkveno zgodovino mesta ter sklenili duhovno srečanje s sv. mašo.     

                                               dr. Mateja Pevec Rozman, prof. VIK 

Back to top